5 Φεβ 2020

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΥΣΟΡΡόΟ





ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ για τον ΦΥΣΟΡΡόΟ

Διάβασα τις τρεις ενότητες των διηγημάτων σου με διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Αυτό που με δυο λόγια μπορώ να πω είναι ότι είναι σπουδαία κείμενα πάντα ξεχωριστά, χωρίς τίποτε από τις συνηθισμένες κοινοτοπίες, που όχι σπάνια συναντούμε, ιδιαίτερα σε θεματολογία ανάλογη με τα κείμενα της πρώτης ενότητας πάντα, λέω ξεχωριστά, που ας μου επιτραπεί η παρομοίωση φαίνεται να αναβλύζουν από μια πλούσια πηγή, που δίνει και στεριώνει ένα καθαρά προσωπικό στυλ, γνήσιο, πρωτότυπο, πρότυπο, σε μια πολύ στέρεη και πολύ επιτυχημένη σφικτοδεμένη αφήγηση, όπου καμιά λέξη δεν μπορεί να θεωρηθεί περιττή.

Ο πλούτος της πηγής φανερώνεται και από την ποικιλία των θεμάτων και από πολλά συναισθήματα, που περνούν αβίαστα στον αναγνώστη, άλλοτε σπαρακτικά, άλλοτε ευφρόσυνα και συγκινητικά, άλλοτε γλυκόπικρα, πάντα δίνοντας την αίσθηση ότι ο Φυσορρόος είναι πολύ αποτελεσματικός, όχι στην εκδίωξη κάποιου κακού, αλλά στη δημιουργία υψηλής και εξαιρετικής ποιότητας διηγημάτων.


Ο Άρης Γεωργίου γεννήθηκε στην Τανζανία και μεγάλωσε στην Πάφο. Σπούδασε Ελληνική φιλολογία, ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού και στο Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού της UNESCO στο Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και ως επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων. Στην περίοδο 1974-76 αποσπάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας, όπου εργάστηκε στις Υπηρεσίες για τους Πρόσφυγες. Διετέλεσε διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Υπήρξε για χρόνια τακτικός συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου σε επικαιρικά και πολιτιστικά προγράμματα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, και πρόεδρος ή μέλος σε πολλά πολιτιστικά και επιστημονικά συμβούλια.

Τα τελευταία βιβλία του είναι:  "Και με πρώτη και με δεύτερη ματιά", εκδόσεις Γνώμη 2018 και "Η αναγκαιότης της σοβαρότητος και άλλα τινά", Λευκωσία 2019(ως Πέτρος Συλλέκτης)