12 Φεβ 2020

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΦΥΣΟΡΡόΟ"

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 
                    είπε για τον ΦΥΣΟΡΡόΟ:

                                 [Νίκου Νικολάου- Χατζημιχαήλ, 
              Φυσορρόος, διηγήματα, εκδόσεις Βακχικόν 2019]

Πολύ θα ‘θελε ο συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων Φυσορρόος, εκδόσεις Βακχικόν, να έχουν δύναμη οι λέξεις και τα διηγήματά του να διώξουν τον Τούρκο εισβολέα από τα χώματά μας, να σβήσουν τα κόκκινα σημάδια της σφαγής από τον Πενταδάχτυλο. 

Κι αν δεν έχουν ακόμα τόση δύναμη, οπλισμένα όμως με μαγεία, φέρνουν ξανά στη μνήμη τόπους και καιρούς, πρόσωπα και στιγμές, πράγματα αγαπημένα, σκηνές ανεπανάληπτες.
Ο Φυσορρόος επιτελεί το καθήκον του: μαγεύει τον αναγνώστη, ξορίζει από μέσα μας την κακή αμνημοσύνη, συγκλονίζει με το λόγο, σκάβει βαθιά στην ψυχή μας και βρίσκει τις πηγές των δακρύων μας. Είναι διηγήματα που ρωτά κανείς πόση ψυχική δύναμη πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να τα γράψει! Συγκλονίζουν.
 
Ο καταπατημένος τόπος ζωντανός, ο αυτός, οι στιγμές καρφιά στο διάστημα της αιωνιότητάς μας, η πίστη στο δίκαιο, οι αρχές μας, οι αξίες, προπάντων η ομορφιά του λόγου. Μεγάλη τέχνη το σοφίλιασμα των λέξεων, φορέων εννοιών, σκέψεων και ποικίλων ισχυρών συναισθημάτων, εικόνων ανεξίτηλων, εκρηκτικών πολλαπλών σκηνών.
Φυσορρόος: η μυροδόχη του πνεύματος του πάσχοντος Κυπριακού Ελληνισμού.
 
------------------------------
                                                                         βιογραφικό Στέλιου Παπαντωνίου

Ο Στέλιος Παπαντωνίου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο του οποίου υπήρξε και διευθυντής. Σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε MSc στην Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο SUNY Albany της Νέας Υόρκης. Δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και εργάστηκε στην Ανάπτυξη Προγραμμάτων όπου και συνέγραψε βιβλία για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής και Ανθολογίες Κυπριακής, Ελληνικής Ποίησης και Δοκιμίου με ομάδα φιλολόγων. Ως μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου έδωσε διαλέξεις σε θέματα φιλοσοφίας και μετέσχε ενεργά στις εκδόσεις του περιοδικού της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου Ο Ζήνων. Παρουσίασε το έργο Κυπρίων δασκάλων, έργα ποιητών και βιβλία Κυπρίων συγγραφέων. Άρθρα του στην πολιτική ζωή του τόπου φιλοξενούνται στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Το έργο του χωρίζεται σε: Διδακτικά της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, φιλοσοφικά, παρουσιάσεις λογοτεχνών, δασκάλων και άλλων συγγραφέων, άρθρα πολιτικά και ποιήματα. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στο Scribt και στο blog του στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα: www.steliospapantoniou.blogspot.com