2 Σεπ 2015

ΑΧΥΡΩΝΑΣ

Γ.Πολ.Γεωργίου, Ο Αχυρώνας του Λιοπετρίου, 200Χ119 εκ. 23/1/1959, Συλλογή Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου
Ο Γεώργιος Πολ. Γεωργίου, ο μοναδικός, ίσως, ζωγράφος μας που έσπασε τα σύνορα της μικρής του πατρίδας και έγινε ευρύτερα γνωστός, λίγους μήνες μετά την ηρωική έξοδο των τεσσάρων παλληκαριών από τον Αχυρώνα του Λιοπετρίου [2 Σεπτ 1958] ολοκλήρωνε μια ακόμα μεγάλη σύνθεση από το έπος του κυπριακού αγώνα. Δυστυχώς και αυτή τη φορά, όπως και στις άλλες μεγάλες συνθέσεις του, το έργο αναπτύσσεται γύρω από μια ΜΑΣΚΑ. Τη μάσκα της προδοσίας, που δυστυχώς και σήμερα ακόμα πολλοί τη φορούν στη μικρή μας πατρίδα. Η προδοσία δεν έχει τέλος σε τούτο τον τόπο. 

[ΑΝΑΜΝΗΣΗ]
Σεπτέμβρης 1960. Μπήκαμε στις τάξεις μας αφού πρώτα σταθήκαμε στη γραμμή, άλλοι με ενθουσιασμό κι άλλοι με έναν κρυφό φόβο για την άγνωστη νέα μας πορεία. Ήταν η πρώτη μας μέρα στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Δίπλα μου κάθισε ένα μελαχρινό αγόρι με χαρακτηριστικά μαύρα ματάκια. Κάτι μου θύμισε μα δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Οι παραστάσεις - πρώτη μέρα στο γυμνάσιο - ήταν πολλές και έντονες. Τον ρώτησα πώς τον λένε κι αυτός αμέσως μου απάντησε: Κωστάκης Μουχτάρης. Είσαι ίδιος ο Ηλίας Παπακυριακού του είπα. Θυμήθηκα την εικόνα του ήρωα που είχαμε κορνιζομένη στον παιδικό μας σύλλογο "Ακριτόπουλα". Είμαστε περήφανοι για τον ήρωα Ηλία γιατί ήταν από το διπλανό χωριό τη Λυθράγκωμη. Το χωριό της Κανακαριάς. Είναι θείος μου, συνέχισε. Όσο καιρό καθόμαστε στο ίδιο θρανίο είχα την αίσθηση πως καθόμουν δίπλα σε έναν ήρωα. Κάναμε καλή παρέα. Ο Κωστάκης ήταν μελετηρός και καλό παιδί. Μετά τον έχασα... 



...Όταν, μετά από πολλά χρόνια, μετακόμισα στη Λευκωσία και έκανα τις πρώτες μου βόλτες, πρόσεξα κοντά στην αγορά του Αγίου Αντωνίου ένα μικρό ηλεκτρολογικό εργαστήριο. Στην πινακίδα του έγραφε "Κωστάκης Μουχτάρης". Σκόπευα σε κάποια στιγμή να επισκεφτώ τον παλιό μου συμμαθητή. Δεν τα κατάφερα. Δεν τον ξαναείδα ποτέ πια. Μια μέρα είδα το μαύρο πανί στην είσοδο του εργαστηρίου του και κατεβασμένα τα ρολά. Η καρδιά του τον είχε προδώσει, έμαθα αργότερα. Προδοσία ξανά!