2 Απρ 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ "20 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ"

[Ο Πολίτης, Παράθυρο, 1 Απρ 2014, σελ.34]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣTΗKAN TA  
"20 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ"
  
Στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, την πλούσια και φιλόξενη Στέγη του πνευματικού τόκου Ελλήνων και ξένων Δημιουργών, αλλά ταυτόχρονα, και Οίκον του διαλόγου και της ζύμωσης περί την Κυπριακή λογοτεχνία, παρουσιάστηκε, την Πέμπτη, 20 του Μάρτη, στις 6:30 μ.μ., το νέο βιβλίο του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ, «20 διηγήματα». Η προσεύλευση των φίλων της Πεζογραφίας της Κύπρου και των εραστών της Ελληνικής Λογοτεχνίας ήταν αθρόα και η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και πνευματικής ευαρέσκειας.

Το βιβλίο παρουσίασεν ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Ζήνων Ζαννέτος, η κριτική διεοσδυτικότητα του οποίου και η καλλιέπεια του Λόγου του, γνωστή και από τις κριτικές του μελέτες και δημοσιεύσεις εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους ακροατές. Ο κ. Ζαννέτος τόνισε με έμφαση, την απλότητα και τη λιτότητα του Λόγου του συγγραφέα Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ, την ποιότητα και το ήθος της κοινοτικής βιοτής των προσώπων των διηγημάτων του, γεννήματα άλλα βιωματικά και άλλα βιοτικά του Νόστου και της Μνήμης του συγγραφέα από τον ανεπανάληπτον Καρπασεώτη βίο, που γαληνός και αγαθοβίοτος λάμπρυνε, πριν από την εισβολή, την Ανατολική παρειά της Ελληνικής Κύπρου, την Γαία του Κάρβα, την πεφιλημένη Καρπασία. Η Μνήμη και ο νόστος οδηγεί τη γραφή του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ να αποστάζει μια γαληνή τραγικότητα, όπως γαληνός ήταν και ο διάλογος της ζωής της προπτωτικής Καρπασίας.

Η δημοσιογράφος κα Όλγα Πιερίδου διάβασε με υποδειγματική εκφραστικήν ανάγνωση το εμβληματικό διήγημα της συλλογής «Η πόλη όλη», το οποίον αναφέρεται στην Αμμόχωστο των ημερών της εισβολής - βομβαρδισμοί, λεηλασίες κτλ – και της εγκατάλειψης της πόλης από τους κατοίκους της, μέσα από την αθώα έκπληξη και τον πόνο του παπαγάλου του Κήπου των Προπυλαίων του Ελληνικού Γυμνασίου της Αμμοχώστου.

Ο συγγραφέας των διηγημάτων Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ αφιέρωσε την όλη εκδήλωση στη μνήμη των ακριβών του φίλων που αποδήμησαν, Θεοδόση ΝικολάουΦοίβου Σταυρίδη και Νίκης Μαραγκού, τους οποίους ωσεί παρόντες, μνημόνευσεν αγαπητικά και με θλιβήν εγκάρδια.


Η δημοσιογράφος Όλγα Πιερίδου διαβάζει 

ΕΔΩ
το διήγημα