12 Μαρ 2014

2014 ΕΤΟΣ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ

Με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2014 ως
Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη
 μια ακόμα μικρή συμβολή
 για την οφειλόμενη 
μνήμη και τιμή
 στον Ποιητή   



Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Ένωση Συντακτών Κύπρου για μια εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου. Προχωρούσα αργά στον στενό διάδρομο και παρατηρούσα τα διάφορα εκθέματα στις προθήκες. Στην προθήκη με τα εκθέματα για τον μεγάλο μας ποιητή Κώστα Μόντη σταμάτησα. Μια φωτογραφία του διπλώματος που του είχε απονείμει η Ένωση Συντακτών Κύπρου, είκοσι χρόνια πριν, με την ευκαιρία της ανακήρυξής του σε επίτιμο μέλος της ήταν εκεί με πήγε δυο δεκαετίες στο παρελθόν, και μου θύμισε κάτι που είχα ξεχάσει: ένιωσα μεγάλη συγκίνηση γιατί εγώ είχα την τιμή να φιλοτεχνήσω το δίπλωμα που ήταν μπροστά μου. 


Λίγα χρόνια πριν, το 1989, η Ένωση Συντακτών Κύπρου είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση διπλωμάτων και μεταλλίων για ιδρυτικά μέλη, προσφορά κτλ. Έλαβα μέρος και βραβεύτηκα με πρώτο και με δεύτερο βραβείο. Με χαρά διαπίστωσα ότι κάποιο από τα σχέδια μου υιοθετήθηκε ως λογότυπος της Ένωσης και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα μαζί με άλλα, στη σφραγίδα, στο αναλόγιο, στα επιστολόχαρτα και στη σημαία της. 

Πιο κάτω παρουσιάζω τρία από τα πολλά σχέδια που είχα υποβάλει στο διαγωνισμό. Στο δεύτερο σχέδιο παρουσιάζεται η "εικόνα" του πρώτου φύλλου της Κύπρου, της πρώτης εφημερίδας που κυκλοφόρησε στην Κύπρο.