11 Ιουν 2020
Δεν ήθελε να επισκεφθεί το σπίτι του. Ήθελε να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ στο σπίτι του...
Μαρία Πυλιώτου: ΦΥΣΟΡΡόΟΣ
Αλήθεια, πολιτισμός, 11 Ιουνίου 2020, σελ. 20


Ο συγγραφέας Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ, από τους πιο σημαντικούς της γενιάς του, έχει κυκλοφορήσει ίσαμε τώρα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία. Βιβλία, όπου η ποιητικότητα μεταπλάθει τις ζωντανές εμπειρίες και μνήμες σε ελκυστικά αφηγήματα που σε καθηλώνουν διαβάζοντας τα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρπασία, εκεί που η Ιστορία και η φύση δένονται με τον ήλιο, τη θάλασσα και τους μύθους πλουτίζοντας ένα αληθινό ταλέντο, δίνοντας του γερά φτερά να πετάει. Τα ίδια φτερά παίρνουν και οι αναγνώστες από το διάβασμα και τις νέας αυτής δουλειάς του συγγραφέα και πετάνε σε όμορφους τόπους με μια χαρά που μόνο οι αληθινοί δημιουργοί ξέρουν να χαρίζουν. Ένα νέο βιβλίο του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ, "Ο ΦΥΣΟΡΡόΟΣ", με πάνω από 30 διηγήματα. Κι εσύ ως νοσταλγός ξαναζείς όμορφες καλές μέρες. Καθώς τα διαβάζεις ψιθυρίζεις τα λόγια του συγγραφέα. Και "η ζωή, βέβαια, συνεχίζεται, ο κόσμος χαίρεται και γελά όπως σήμερα - που πλημμυρίζει συγκίνηση... και είναι ωραία..."

Υπέροχα διηγήματα, καθώς ο συγγραφέας διατηρεί και μεταδίδει τη χαρά της ζωής, το χιούμορ, την αγάπη για όλους και όλα γύρω του. Το βασικό χάρισμα αυτών των διηγημάτων είναι η συντομία, η περιεκτικότητα που σου θυμίζουν Τσέχωφ. Ακόμα και η ποιητικότητα, συνδυασμένη με την αγάπη για την πατρίδα, τη φύση και την Ιστορία που φέρνουν στη μνήμη σου ήχους από Σεφέρη.

Ο συγγραφέας είναι κι ένας καλός ζωγράφος και συχνά συνδυάζει τα δύο, ζωγραφική-λογοτεχνία, μ’ έναν έξοχο τρόπο δίνοντας βιβλία αισθητικά άρτια.