Ίυγξ
Ένα φιλί σού ζήτησα τζ' εγίνης θερκοπούλλιν
Στο τελευταίο τεύχος του εξαίρετου περιοδικού μικροφιλολογικά [τ.47, άνοιξη 2020] δημοσιεύτηκαν 17 ερωτικοί δεκαπεντασύλλαβοι μου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταξύ αυτών και το παραπάνω, που τέθηκε ως επικεφαλίδα. Άλλοι δύο από αυτούς είναι οι πιο κάτω:
Έναν τζυβέρτιν μέλισσες κρούζουν μου τζ' εν το νώθω
Αγρέλλιν εν ο έρωτας, χωσμένον μες στη μάζαν
Το πουλί, που σήμερα ονομάζουμε στην Κύπρο θερκοπούλλιν και στην Ελλάδα στραβολαίμη, για το ερωτικό κάλεσμα περιστρέφει τον λαιμό του κατά έναν ολόκληρον κύκλο και η φωνή του λες και βγαίνει από αυλό. Δεκάχρονος στην Καρπασία, είχα δει και θαυμάσει ένα θερκοπούλλιν σε ξόβεργο και πραγματικά είναι εκπληκτική η ικανότητά του να περιστρέφει το κεφάλι του. Έχει τέτοια ευελιξία που δεν μπορείς να το πιάσεις. Αυτή την εικόνα είχα στο μυαλό μου όταν έγραψα τον δεκαπεντασύλλαβο. Είναι η Ίυγξ των αρχαίων Ελλήνων και σύμφωνα με τη μυθολογία σχετίζεται με την ερωτική μαγεία. Ήταν νύμφη, κόρη του Πάνα και της Πειθούς, η οποία με τα μάγια της προκάλεσε τον ερωτικό πόθο του Δία για την Ιώ. Η Ήρα όμως, δεν έμεινε άπρακτη∙ την μεταμόρφωσε σε πουλί.
ΕΔΩ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ
▼
[Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο "Τα πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ευρώπης" της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας]