3 Ιουν 2013

"ΚΥΠΡΙΩΤΙΚΑ ΕΡΩΤΙΚΑ"



Μετά τη χθεσινή ανάρτηση για τον «ανορθούμενο λέοντα»  το ιστολόγιο πήρε φωτιά … η επισκεψιμότητα εκτοξεύτηκε στα ύψη όπως και η περιέργειά μου για το που έχει φτάσει η έρευνα σχετικά με το θέμα του ανώνυμου ποιητή του παλιού χειρογράφου. Την ίδια απορία πιθανόν να έχουν και αρκετοί επισκέπτες που διάβασαν τα κείμενα.


Έστειλα λοιπόν, ηλεκτρονικό μήνυμα στον αγαπητό φίλο Γιώργο Κεχαγιόγλου –βιογραφικό του παραθέτω πιο κάτω‒ που είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να απαντήσει στο ερώτημα. 

Με την άδειά του δίνω αμέσως εδώ, τις πέντε σχετικές σελίδες από την Ιστορία της Νεότερης Κυπριακής Λογοτεχνίας και την απάντησή του στο μήνυμά μου.
(Γιώργος Κεχαγιόγλου: Κεφάλαιο 2, βενετοκρατία, σελίδες 114-121)


το μήνυμα του Γιώργου Κεχαγιόγλου:

Αγαπητέ Νίκο, και βέβαια έχεις την άδειά μου να σκανάρεις και να αναρτήσεις ό,τι θελεις.


Όσο για τα «Κυπριώτικα ερωτικά» έχουν ειπωθεί πολλά, βέβαια, για ενδεχόμενο,-ους ποιητή,-ές και μεταφραστή,-ές/διασκευαστές ποιημάτων. 

Μα πρέπει πρώτα να ψαχτούν, από ειδικούς εραλδικούς, φαντάζομαι, τόσα πολλά οικόσημα κτλ., που ακόμα είμαστε μάλλον στην αρχή για σίγουρες ταυτίσεις, σαν κι αυτές με το λιοντάρι κτλ. Πόσα τέτοια θα υπήρχαν στην Ευρώπη της εποχής!

Νομίζω πως και για το γενικό ζήτημα αν είναι ένας ή δύο επώνυμοι, ή πολλοί ανώνυμοι οι συλλογείς, επίσης είμαστε πολύ πίσω. Το μόνο σίγουρο για μένα είναι πως κάμποσα ποιήματα εκεί μέσα (π.χ. τα πιο δημοτικοφανή, τα διδακτικά κτλ. και όχι τα καθαρά ερωτικά) πρέπει να προϋπήρχαν των κατόχων της συλλογής, άρα αυτή δεν είναι έργο ενός και μόνο ποιητή, αλλά μάλλον ανθολογία.

Γ. Κ.
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη (1965-1969) και στο Παρίσι (1977-1979). Από το 1975 διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (όπου από το 1989 είναι καθηγητής α' βαθμίδας). Ασχολείται με ποικίλα θέματα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλολογίας από τις αρχές (12ος αιώνας) έως σήμερα, καθώς και με ζητήματα συγκριτικής φιλολογίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη και κριτική αποτίμηση της νεότερης Κυπριακής γραμματείας και λογοτεχνίας.