10 Απρ 2019

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΦΗΚΕΣ




Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ
Μέλισσες και Σφήκες

Τα δεδομένα των διατρήσεων στο κοίτασμα «Γλαύκος» επιβεβαίωσε η εταιρεία-κολοσσός που διεξαγάγει τις έρευνες. Ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν ακατάπαυστα την χαρμόσυνη είδηση και οι αναλύσεις στις εφημερίδες και στα παράθυρα άρχισαν να φουντώνουν. Πολλοί έχουν τρελαθεί από τη χαρά τους με τα νέα που ακούστηκαν: με τόσο φυσικό αέριο δεν χρειάζεται να δουλεύουμε πια, λένε. Πρώτα πρώτα, πολύ σύντομα θα λύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα, κι ύστερα θα την αράξουμε στον καναπέ μας και δυο τρεις δούλοι γύρω μας, θα μας υπηρετούν. Άστε που και χωρίς το φυσικό αέριο, πάλι θα το λύναμε το πρόβλημά μας γιατί ο πολυχρονεμένος Ερντογάν έπιασε στενές φιλίες με τους Ρώσσους και αυτό, φυσικά δεν αρέσει στα Αμερικανάκια τα οποία χρειάζονται επειγόντως τη συμμαχία μας για να τους αντιμετωπίσουν. Ταυτίστηκαν τα συμφέροντά μας! Έτσι, λοιπόν, ούτε τα παιδιά μας θα έχουμε ανάγκη να σπουδάσουμε πια… ας παίζουν ποδόσφαιρο, ας κάνουν ταξίδια, ας κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι. Το μέλλον τους θα είναι εξασφαλισμένο. Το νησί μας θα γίνει η Νορβηγία της Μεσογείου. Τέλος σε όλα τα προβλήματα.

     Θεέ μου, λίγη βοήθεια ζητήσαμε, βέβαια, αλλά Εσύ μας την έστειλες απροσμέτρητη. Δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο που μάζεψες στη γειτονιά μας, στον βυθό των θαλασσών μας, είναι και οι ευεργετικές βροχές που μας έστειλες. Ποιος θα το πίστευε πως στη χώρα της ανομβρίας θα ερχόταν εποχή που θα έβρεχε για πεντέξι μήνες ασταμάτητα και θα ξεχείλιζαν όλα τα φράγματα; Νομίζεις πως ξεχάσαμε την εποχή που κάναμε δεήσεις και περιζώναμε τις εκκλησίες για μια δυο βροχούλες όσο να φυτρώσουν λίγα σιτηρά; Όσο να ξεδιψάσουμε λίγο; Όχι δεν ξεχάσαμε αλλά τώρα σε παρακαλούμε να σταματήσεις τις βροχοπτώσεις γιατί άρχισαν να σκάνε οι δρόμοι από την πολυομβρία.

     Σε ευχαριστούμε Θεέ μου, μας τα έδωσες όλα τόσο πλουσιοπάροχα, δεν έχουμε λόγια πια. Εκτός από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με τη φετινή Άνοιξη σκόρπισες στους αγρούς και αμέτρητα  κοιτάσματα γύρεως για τις μέλισσες. Τέτοιο ξέσπασμα της φύσης δεν ξανάδαμε. Έχουν ανθίσει και οι πέτρες. Οι μέλισσες έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Δεν ξεκουράζονται ούτε Κυριακή, ούτε γιορτή, ούτε σχόλη. Εργάζονται ακατάπαυστα, ίσως δεν την περίμεναν κι αυτές μια τέτοια ευλογία. Ξέρω από μέλισσες γιατί είχαμε πάντα μερικές κυψέλες στο σπίτι, που μας πρόσφεραν το ολόγλυκο μέλι τους, το αποτέλεσμα τής ακούραστης εργασίας τους για έναν ολόκληρο χρόνο. Μικρός, καθόμουν με τις ώρες και σκότωνα τις σφήκες, που έκαναν επιθέσεις και τις άρπαζαν. Κάποτε όμως, άρπαζαν κι αυτές καμιά σφήκα και την εξουδετέρωναν. Δεν έχω προσέξει ποτέ μου σε ανθρώπους τέτοιο αλτρουισμό. Ήταν πολύ τολμηρές, έπεφταν όλες μαζί επάνω της με αυτοθυσία και μέσα σε δευτερόλεπτα η σφήκα υπέκυπτε από ασφυξία.

     Στην κοινωνία των μελισσών δεν υπάρχουν μέλισσες κλέφτρες. Δεν υπάρχουν μέλισσες διεφθαρμένες. Κι αυτοί ακόμα οι τεμπέληδες κηφήνες είναι χρήσιμοι και ζούνε όσο χρειάζεται. Δεν υπάρχουν μέλισσες που αγωνίζονται για την καρέκλα. Δεν υπάρχουν μέλισσες που ζουν με επιδόματα. Υπάρχουν μόνο μέλισσες που εργάζονται υποδειγματικά για έναν σκοπό και τον επιτυγχάνουν πάντα! Οι επιστήμονες, μάλιστα, έχουν αποδείξει με πειράματα ότι οι μέλισσες έχουν εγκέφαλο που δουλεύει!

Δεν γνωρίζω αν εμείς θα πάρουμε παράδειγμα καμιά φορά από τις μέλισσες. Αν δεν μπορέσουμε, τότε άδικα μας έδωσες, Θεέ μου, αυτό τον τόπο με τα «αεράτα» κοιτάσματά του, αυτό τον Παράδεισο στον οποίο ζούμε. Ο δικός μας εγκέφαλος δουλεύει άραγε; Εμείς θα πάρουμε παράδειγμα; Όχι για τίποτε άλλο∙ μόνο και μόνο γιατί οι γειτονικές "σφήκες" της Μεσογείου έχουν παρα-αγριέψει!