Ο φιλόλογος και κριτικός
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ...
...και αγαπητός φίλος, γράφει λίγα λόγια για το βιβλίο μου και τον ευχαριστώ από βάθους καρδίας!
Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ:
"Όταν σωπάσαν τα πουλιά", μυθιστόρημα,
Κάρβας Εκδόσεις.
Λίγο πριν διαβάσω το μυθιστόρημα «Όταν σωπάσαν τα πουλιά», είχα τελειώσει τη διατριβή -βιβλίο του Μιχάλη Σταυρή για τον Καταλάνο, ενώ χρόνια πριν είχα διαβάσει τον Φιλόθεο του Γιώργου Καμηλάρη κι έτσι είχα πολύπλευρη πληροφόρηση και διασταυρωμένη για πρόσωπα και πράγματα της εποχής.
Ιστόρημα ή μυθιστόρημα, το έργο μεταφέρει στο Βαρώσι και στην Καρπασία αρχές του εικοστού αιώνα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ιδιαίτερα το εθνικό μας θέμα και το εκκλησιαστικό. Πρωταγωνιστής ο Παπαγιάννης, δυναμικός ιερέας της εποχής και της περιοχής με τα δράματά του, τον θάνατο της γυναίκας του στη γέννα, την μυστική κι αξιοπρεπώς αναφερόμενη ερωτική του ζωή, με τις πολιτικές δίκες στα δικαστήρια, την αγροτική ζωή τότε και τα κατάλοιπα της τουρκοκρατίας.
Σε διαφορετικούς ρυθμούς κυλά η ιστόρηση, πιο αργή στη δίκη, πιο γοργή προς το τέλος με τα αρχιεπισκοπικά. Το έργο συμπληρώνει Επιμύθιον στο οποίο με ειλικρίνεια ο συγγραφέας μελετητής ανοίγει τα χαρτιά του και διαφωτίζει τα σχετικά με τη συλλογή των πληροφοριών και τη συγγραφή. Πλούσια ονόματα με λογοτεχνική προσφορά τεράστια, ζωντανεμένος ένας κόσμος που θρηνούμε, στίγματα στην Ιστορία και στον τόπο, φαίνεται πως η Ιστορία κερδίζει τον λογοτέχνη μας.
Όπως γράφει, «τα γεγονότα τελικά που περιγράφονται στο μυθιστόρημα είναι τόσο πολλά, ώστε η δική μου μυθοπλασία περιορίστηκε μόνο σε περιγραφές για τη σύνδεση των πραγματικών γεγονότων μεταξύ τους».
Ήρεμος αφηγητής, ιστοριογράφος μάλλον, φωτίζει με τη γραφίδα του στιγμές της ιστορίας μας εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τη λογοτεχνική παραγωγή του τόπου.