Η ιστορία πάτησε γερά το πόδι της σε τούτο τον τόπο και η αποικιοκρατία άφησε οδυνηρό αποτύπωμα. Η οικογένεια τού Ντίνου Τουμάζου, από την Αμμόχωστο το γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα μας. Τον ευχαριστώ που διάβασε το βιβλίο μου και το κείμενό του, που ανάρτησε στο facebook, με συγκίνησε. Πιο κάτω λίγα μόνο λόγια για το βασικό όραμα και τη δραστηριότητά του, από τον ίδιο.
Έκφραση της όλης φιλοσοφίας και βιοθεωρίας μου αποτελεί η διεθνής δεξαμενή σκέψης Agora Dialogue της οποίας είμαι συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής. Το όραμά μου για έναν καλύτερο κόσμο: έχω την τύχη να μοιράζομαι με αξιόλογους συνιδρυτές-συνεργάτες, διαπρεπείς επιστήμονες, αγωνιστές της ειρήνης, ανθρώπους με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες όπως η αρχαιολόγος δρ Jenny Webb, η καλλιτέχνις Kate Durham, ο νομικός Julian Burnside (Αυστραλιανό Βραβείο Ειρήνης), o πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ δρ José Ramos-Horta (Νόμπελ Ειρήνης), ο Ελληνικής καταγωγής Νοτιοαφρικανός νομικός George Bizos, κ.ά.
ΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥΜΑΖΟΣ
The worst thing that colonialism did was to cloud our view of our past (Barack Obama)
Εμβριθής, διεισδυτικός, οξυδερκής και βαθύς γνώστης του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνεται ο πολυτάλαντος Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ, αποκαλύπτει μέσα από την περιπετειώδη μικρογραφία της εποχής και αποτυπώνει ευθαρσώς και με υποδειγματική ακρίβεια αλλά και παραδειγματική ευαισθησία, τους διαχρονικούς Γολγοθάδες του κόσμου, ζωγραφισμένη κυρίως στο περιορισμένο περιβάλλον της κατεχόμενης τώρα περιοχής μας.
Μεγάλη Πέμπτη παρέλαβα και διάβασα απνευστί το καλαίσθητο πόνημά του "Όταν σωπάσαν τα πουλιά" (*) με την αφειδώλευτα γενναιόδωρη αφιέρωσή του που στην πραγματικότητα αντανακλά και καταδεικνύει την δική του έγνοια και αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Μεγάλη Εβδομάδα στην ουσία η λογοτεχνική περιγραφή της εποχής που καταπιάνεται με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της χωρίς τελειωμό εκμετάλλευσης, της απληστίας, της κακεντρέχειας, της αγωνίας και του αγώνα για επιβίωση και μια καλύτερη ζωή.
Συναρπαστικό ανάγνωσμα, θυμίζει στους παλαιότερους άλλες εποχές που δυστυχώς επαναλαμβάνονται σε άλλες μορφές καθημερινά, αφού στηρίζεται σε πολλά συγκεκριμένα και ευρέως γνωστά πρόσωπα και αληθινά γεγονότα.
Με βαθιά πίστη και την προσδοκία της Ανάστασης, οι ήρωες του πασχίζουν μέσα από τις αδυναμίες τους, παλεύουν αντιξοότητες, μέσα από εμπειρίες που αντικατοπτρίζουν τις σκληρές και δυσβάστακτες πραγματικότητες όλων των εποχών.
Αποικιοκρατία, κακοδαιμονία, εκμετάλλευση, φτώχεια, μετανάστευση…
Ο τολμηρός κεντρικός του ήρωας, όπως σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι υπόλοιποι, παλεύουν με τους δαίμονες τους, τολμά και διαδραματίζει καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο.
Ο Νίκος επικεντρώνεται με ξεχωριστή προσοχή και σεβασμό στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής, αναδεικνύοντας την διορατικότητα και προνοητικότητα νούσιμων, στοχαστικών, προικισμένων ή/και καλλιεργημένων ανθρώπων της εποχής και παραπέμπει ουσιαστικά στην παγκοσμιότητα του φαινομένου της αποικιοκρατίας αλλά και των επιπτώσεων της, βίους παράλληλους τις εποχές της αποικιοκρατίας.
Ομολογώ πως τα λόγια (μου) είναι πολύ φτωχά για να περιγράψω χωρίς να αδικήσω το εξαιρετικό πόνημα του Νίκου το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα.
* A Must read book!